God julmat

 

Varför äter vi all god julmat på julafton?

Seden att äta och dricka i överflöd under årets mörkaste tid är sannolikt mycket äldre än julen. Från början har det varit en magisk ritual, som säkert har haft som syfte att garantera att det kommande året skulle bli lika rikt och präglat av överflöd.

Det har också haft en praktisk konsekvens – om man slaktade några av husdjuren och gjorde god mat av dem, behövde man inte fodra dem hela vintern.

När så julen hamnade under samma tid på året, kombinerade man de båda sakerna, och ibland satte man verkligen alla segel. När Englands kung Johan år 1213 skulle fira jul på slottet, gick det bl a åt 3000 höns och 1000 insaltade ålar.

Sedan dess har man i olika länder utvecklat olika matvanor under julen. Fågelrätter är på många håll populära – höns, änder, gäss eller kalkoner.

I Centraleuropa är karp också en viktig ingrediens i julmaten, medan man i länder som Finland och Holland ofta serverar en mer bufféliknande julmiddag. Typiskt är en stor skinka eller stek som mittpunkt men också många mindre rätter.

Julmiddagarna har dock inte alltid varit lika populära. Periodvis har mer konservativa och asketiskt inställda kyrkliga myndigheter försökt att minska frossandet, eftersom det ansågs vara skadligt för moralen. Det lyckades dock endast i undantagsfall.

Källor:
www.foodtimeline.org
www.historie-online.dk
en.wikipedia.org: Christmas dinner

GOD JUL!

julrim

| Copyright © 2009-2017 Martin Johansson, All rights reserved |