Jultomten
Alla svenska barn känner till jultomten som en glad, äldre herre, han kommer iförd svarta stövlar, och en röd/vit dräkt och stora röda kinder Men vem är jultomten egentligen? Och var härstammar julen ifrån?
Legenden om jultomten börjar redan på 300-talet, då ett barn vid namn Nikolaus föddes. Ingen visste då att han skulle bli världsberömd som jultomten, mannen med alla julklapparna. Men Nikolaus visade tidigt att han hade särskilda egenskaper. Som vuxen blev han biskop i Myra i det sydvästliga Lill-Asien. Här ifrån gjorde han enligt legenden massor av goda gärningar. En av de gärningar som senare förenade Nikolaus som jultomte, eller presentskänkare, var när han räddade en familj från fattigdom, genom att kasta pengar in genom deras fönster om natten. Men Nikolaus kunde mer än så. Han kunde med Guds kraft väcka de döda till liv, och han kunde rädda sjömän från stormarna. Därför blev Nikolaus, (senare kallad för jultomten), utsedd till helgon och blev först omgången mest hyllad av sjöfarare.
Nikolaus blir jultomte
Nikolaus var i första hand ett katolskt helgon. Under reformationen när protestanterna avskaffade helgondyrkan fick de svårt att droppa Sankt Nikolaus eftersom han var så populär. Istället framställde de honom utan biskophatt, och kallade hnom jultomten. Med tanke på att Nikolaus hade dött i december, så kunde han nu som jultomten förknippas med julen och julklapparna.
Så blev Sankt Nikolaus känd som jultomten i Sverige, och sådan blev han även spridd till USA. Dit spreds hans historia via de holländska sjömän som lade till i New York. De kallade Sankt för ”Sinterklaas”, via översättningen till amerikanska, blev han till ”Santa Claus”, den amerikanske jultomten. Faktum är att det var konstnären Jenny Nyström som ritade den tomten vi har idag, som en ”fortsättning” på alla vättar som vaktar huset. Dom var gråklädda, och hon ville ha en lite gladare tomte.
Jultomten och julklapparna
Idag är jultomten känd över hela världen som den glada, äldre herren som kommer med julklappar till barnen. Jultomten blir använd i ett kommersiellt blickfång mot jul, särskilt efter 1930, då Coca-Cola för första gången tecknade honom i sina reklamer. Där hade han stort vitt skägg, svarta stövlar, en tjock röd jacka och ett smittande skratt. Precis så som vi känner och älskar honom idag.
Trots allt finns det fortfarande en diskussion om var han härstammar ifrån. Sankt Nikolaus var ju från Lill-Asien, men idag blir han förknippad med nön och julen. Därför kämpar både Kanada, Finland, Grönland, Norge och Sverige om rätten till att ha den gamla presentutdelaren boende i just sitt land.