Hemlagad senap
Med gula & bruna senapsfrön
Recept:

2 påsar bruna senapsfrön, 56 gram
1 påse gula senapsfrön, 28 gram
1-2 dl hett vatten
2 msk vinäger
1 msk ättika 12% eller efter smak
3 msk socker
För en stark senap:
ta mycket brunt frö, mal det fint,
Bevara de starka ämnena genom att vara varsam med hög värme och tillsätta ättika eller vinäger
Tillsats av vatten
Det är först när senapspulvret blandas med vatten som de starka ämnena, sinigrinet, bildas. Till en liter frö används ungefär en liter vatten.
Antingen kan vatten kokas upp och slås över senapspulvret, eller så kan senapspulvret hällas ner i
kokande vatten. Det är bra om blandningen då får en temperatur på 80-90 °C. Högre temperaturer bör undvikas då senapen kan bli besk och själva senapssmaken försvinner.
När senapspulver och vatten har blandats ska konsistensen vara ungefär som du vill ha den.
Därefter tillsätts övriga ingredienser. Skulle alla ingredienser tillsättas på samma gång finns risk att blandningen svalnar av för snabbt så att senapspulvret inte reder sig.
Tillsats av vinäger eller ättika
Om en blandning av malt senapsfrö och vatten får stå ett tag förvinner den starka smaken. Det beror på att de senapssmakande ämnena är lättflyktiga.
Vinäger- och ättikstillsatsen påverkar även smaken så att det tar udden av senapsstyrkan, framförallt hos gul senap. Ättika ger en stickigare känsla till senapen och vinäger en mjukare.
En tillsats på ca 13 % vinäger är vanligt. Av ättika, som är starkare och innehåller ungefär dubbelt så
mycket ättiksyra, kan ungefär halva mängden tas.
Tillsats av socker
För att få en bra sötma på senapen går det åt mycket socker. Det är vanligt att använda kring 80 % av senapsfrömängden. Desto mer socker, desto fastare blir senapen!
Honung användas för smaksättning, eller så kan en mindre del bytas ut, kring ett kilo av
sockret kan då ersättas med dubbla mängden honung.
Kryddning
Grundkryddorna i de flesta senapssorter är nejlika och kanel. Nejlikssmaken kan få komma fram lite
mer, medan det bara ska vara en liten underton av kanelsmaken. Dessa kryddor är extra viktiga i
julsenap.
Senap kan även smaksättas med många andra kryddor. Tänk på att smaksättningen måste klara att
överträffa den starka senapssmaken. Bra kryddor kan vara vitlök eller curry. Färska örter kan användas.
Konjak och whiskey är smaksättningar som kan sälja bra.