Hemmagjord Julsenap

3.9/5 - (10 röster)

Hemmagjord Julsenap

Julsenap kan man göra i massa goda varianter, men här kommer en klassisk variant.

Ingredienser

  • 2 påsar bruna senapsfrön, 56 gram
  • 1 påse gula senapsfrön, 28 gram
  • 2 dl hett vatten (ca 80 grader varmt)
  • 2 msk socker eller valfritt till önskad sötma
  • 1 msk honung eller valfritt till önskad sötma
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk ättika 12% eller efter smak
  • 3 krm salt
  • 3 msk rapsolja eller neutral olja (valfritt)

Tillagning

  1. Mortla senapskornen till en röra i en stenmortel. Värm vatten till 80 grader. Tillsätt lite av vattnet i taget.
  2. I nödfall använd en mixer: Lägg senapsfrön i vatten till 80 grader. Ta av från värmen och låt stå i två minuter. Lägg över senapsfröna med vattnet i ett högt smalt kärl för stavmixer eller lägg i en mixer. Mixa 2 minuter tills senapskornen har blivit likt en senap. Låt stå att lufta några minuter.
  3. Smaka av med socker, ättika,vinäger, honung och salt lite i taget för önskad smak på senapen.
  4. Rör i rapsolja droppvis.
  5. Mixa senapen till rätt konsistens, eventuellt med lite mer vatten.
  6. Lägg upp senapen i en burk med lock.
  7. Förvara i kylen, gärna över natten
  8. Servera!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.