Hemmagjord Julsenap
Julsenap kan man göra i massa goda varianter, men här kommer en klassisk variant.
Tillagning
- Mortla senapskornen till en röra i en stenmortel. Värm vatten till 80 grader. Tillsätt lite av vattnet i taget.
- I nödfall använd en mixer: Lägg senapsfrön i vatten till 80 grader. Ta av från värmen och låt stå i två minuter. Lägg över senapsfröna med vattnet i ett högt smalt kärl för stavmixer eller lägg i en mixer. Mixa 2 minuter tills senapskornen har blivit likt en senap. Låt stå att lufta några minuter.
- Smaka av med socker, ättika,vinäger, honung och salt lite i taget för önskad smak på senapen.
- Rör i rapsolja droppvis.
- Mixa senapen till rätt konsistens, eventuellt med lite mer vatten.
- Lägg upp senapen i en burk med lock.
- Förvara i kylen, gärna över natten
- Servera!