RÄKSOPPA, 6-8 portioner
2-3dl hemmagjord räkfond (I nödfall använd färdig hummerfond)
3-4 morötter
1 fänkål
2 gula lökar
1/2 röd chili
1 dl tomatpuré
5 dl vitt vin
1 l vatten
4 dl grädde
salt
peppar
maizena redning för ljus sås, om du vill ha den tjockare
Topping:
skalade räkor
smörstekta krutonger
färsk dill
Beredning:
1. Skala räkorna och lägg skalen i en bunke för sig och räkorna i en liten skål. Ställ räkorna i kylen.
2. Skala morötterna och löken, skär i mindre bitar. Dela fänkålen.
3. Fräs fänkål, lök och morötter i lite rapsolja. Använd en större kastrull.
4. Lägg i räkskal, tomatpuré och hackad chili. Fräs allt i några minuter.
5. Häll i vin och låt koka i några minuter innan du häller på vatten. Rör om och låt koka i ca 30 minuter, utan lock.
6. Sila soppan och se till att den fri från skal och grönsaker. Koka upp soppan igen och låt puttra i ca 15 minuter.
7. Häll i grädde. Koka upp och låt puttra i 15 minuter.
8. Red soppan med maizena om du vill ha den tjockare.
9. Smaksätt med salt och peppar.
10. Stek brödbitar i rikligt med smör.
11. Häll upp soppan i djupa tallrikar. Fördela de skalade räkorna och brödkrutongerna. Strö hackad färsk dill på och dra några varv med pepparkvarnen.